Àrea d’aixopluc i trobada de la Zona Esportiva Municipal de Matadepera

 

En la Zona Esportiva Municipal de Matadepera (ZEMM) es preveu es vagin col·locant  àrees esportives,  com l’actual camp de futbol i el futur camp d’hoquei de gespa artificial;  paral·lelament,  s’ha redactat un projecte de implantació dels edificis que donen els diferents serveis a l’activitat esportiva; en aquest cas en concret, es tracta de l’espai d’accés i d’aixopluc i trobada a l’àrea del futbol,  a més d’un petit bar i una zona pel control d’accés  i la gestió administrativa.

POLIESPORTIU MATADEPERA 01

axonometrica

Les variables d’intervenció que s’han plantejat a nivell projectual son derivades de un procés programàtic en permanent canvi i d’un entorn amb una potencialitat molt fràgil:

– D’una banda es vol endreçar els fluxos entre esportistes, públic i gestors d’activitats, tant en las situacions transitòries actuals, generades pels barracons que funcionen com a vestidors, com  en les situacions definitives en un futur proper;  fent compatible els requeriments específics de cada col·lectiu amb la necessitat d’aplegar-se en espais de trobada i relació.

-D’altre banda, també es vol posar en evidencia el millor de l’entorn,  amb una implantació lleugera i reversible, amb un edifici sobre pilotis que no altera la topografia i permet generar varies tipologies d’espais d’aixopluc i d’umbracle a l’estiu. Es un edifici que esdevé a la vegada, un balcó panoràmic, un porxo, un umbracle, una terrassa, un lloc ideal per seguir les competicions tot gaudint del paisatge a l’aire lliure.

POLIESPORTIU MATADEPERA 02

POLIESPORTIU MATADEPERA 03

POLIESPORTIU MATADEPERA 08

POLIESPORTIU MATADEPERA 09

POLIESPORTIU MATADEPERA 04

POLIESPORTIU MATADEPERA 05

POLIESPORTIU MATADEPERA 06

POLIESPORTIU MATADEPERA 10

POLIESPORTIU MATADEPERA 07

POLIESPORTIU MATADEPERA 11

POLIESPORTIU MATADEPERA 12

 

alçat

PLANTA-01.jpg

 

Autors: Jaume Armengol / Montserrat Garcia (BAMMP)

Col.laboradors: Josep Malgosa / Xavier Delgado (DEO BAMMP) – Josep Florencia (Estructura) – JSS (Enginyeria) – Josep Hevia (Fotografia)

Promotor: Ajuntament de Matadepera

Superfície construida: 346.50m2 – PEC (sense iva): 190.028,47€ – Cost m2= 548€

 

 

 

 

 


REFORMA I AMPLIACIÓ DE LA SEU SOCIAL DE L’ATLÈTIC TERRASSA HOCKEY CLUB

L’obra de reforma i ampliació de la Seu Social de l’Atlètic Terrassa Hockey Club, l’edifici preexistent, una antiga construcció del 1952, es caracteritza per estar situat entremig d’una pineda consolidada que genera un agradable microclima on s’han anat desenvolupant les seves activitats. Immediatament annex a l’edifici se situa el camp d’hockey principal del club, creant una intensa interacció d’esdeveniments. 

La construcció preexistent es composa de dos volums construïts en dos moments diferents: un primer en forma d’U que conté l’àrea de bar-restaurant i genera un espai públic exterior en forma d’era i un segon volum hexagonal de geometria inclusiva que conté diverses sales de reunió i oficines. 

La intervenció sobre l’edifici es realitza en base a tres estratègies projectuals: 

1.Substracció: El buidat de dependències a l’interior de l’edifici existent genera un nou espai buit de característiques indeterminades que es converteix en un espai social més ampli. 

2.Interacció: Entorn l’espai central buidat es desenvolupa una nova construcció perimetral on es disposen les noves dependències. Aquestes el qualifiquen i alhora multipliquen les possibilitats programàtiques del conjunt. 

3.Connexió: La inserció d’una rampa interior entre els dos volums existents activa les connexions de l’edifici amb l’entorn i amb la coberta perimetral. Aquesta s’ estén envers el camp d’hockey generant una terrassa – umbracle que ofereix una vista panoràmica de les instal·lacions alhora que es converteix en un lloc ideal per seguir la competició. 

La nova construcció perimetral es disposa en el solar amb la màxima atenció als arbres existents: una casa entre els pins

Els elements bàsics a partir dels quals s’ha desenvolupat el projecte i la construcció de l’edifici són el vidre, la llum i els arbres existents, tots tres amb el mateix grau d’importància. Només a partir de la seva interacció es pot llegir el resultat final.

autors: Jaume Armengol  i Xavier Vancells.

equip: Antonio Vagace, Montserrat Garcia, Manu Pagès

col.laboradors: Estructura: Josep Florència/Instalaciones: RC Enginyers/Arquitecto técnico: Josep Malgosa / Josep Sánchez

fotografies: Jordi Bernadó


BAMMP A “EL PAÍS”

“El País” publica l’article d’Anatxu Zabalbeascoa sobre l’obra de reforma i ampliació de la Seu Social de l’Atlètic Terrassa Hockey Club, autors Jaume Armengol (BAMMP) i Xavier Vancells.

LOS ÁRBOLES COMO LÍMITE

Un pinar ha marcado la remodelación del club de hockey de Terrassa

Construir por debajo de la altura de los árboles, cualquiera que sea su tamaño -de los 20 metros de un pino piñonero hasta los 30 de una palmera washingtoniana-, debería ser una norma básica de civilización. Son muchas las poblaciones cuya arquitectura tradicional obedece esa regla no escrita. Y, a excepción de algunos casos extremos -como las secuoyas, que pueden superar los 100 metros de altura- utilizar los árboles como límite de lo urbanizable no da solo como resultado un paisajismo aparentemente inalterado, también contribuye al ahorro energético y a la preservación de la naturaleza.Más allá de proteger el territorio de la invasión de tribus nómadas, la construcción de la Gran Muralla china no obedeció solo a una razón defensiva. Obreros de varias dinastías levantaron un recuerdo pétreo que les indicaba hasta dónde podían llegar. El mismo mensaje rotundo envían las copas de los árboles. Indican una altura que la lógica aconseja no sobrepasar. La lección de la sombra puede apreciarse en microclimas tan reducidos como los pocos metros de oscuridad que proyecta cada árbol. Uno solo disminuye la incidencia del sol en verano, y por tanto la temperatura, hasta 10 grados. Los árboles son filtros de viento y de calor fáciles de mantener. Durante siglos, los campesinos lo han sabido. ¿Por qué cuesta tanto atender hoy a esa lógica?Los jóvenes proyectistas catalanes Xavier VancellsJaume Armengol sí la atendieron cuando ampliaron y remodelaron la sede social del club de hockey de Terrassa (Barcelona). Siguieron la idea de trabajar a partir del dictado de los pinos existentes para dibujar su proyecto. Los arquitectos ya habían modificado la tribuna de la pista principal en el año 2007 y por ese trabajo recibieron el primer premio de la Bienal de Arquitectura del Vallés.

Para esta segunda incursión en una institución que celebra el deporte al aire libre, se obsesionaron con trabajar con lo único que, en su opinión, era inalterable en el lugar: los pinos. Así, vaciaron el antiguo local social para devolverle un uso polivalente, flexible y, por tanto, pragmático y social. Con la simple sustracción de elementos interiores ampliaron el recinto. Transformándolo lo hicieron adaptable para diversos usos. Pero la ampliación exigía más metros, de modo que, con una estructura leve de acero rodearon el antiguo local de un muro acristalado. Partiendo del volumen original, ubicaron las nuevas instalaciones, conectadas por una rampa interior y coronadas por una terraza-umbráculo-cubierta en el exterior.

Los pinos mandan en la arquitectura, que forma un bucle para evitarlos, y mandan en la forma de asentar el inmueble en el pinar, uno de los pocos que queda fuera del parque natural de Sant Llorenç de Munt. Por encima de la fachada de cristal, que acerca los árboles al centro social, una franja envuelta en una plancha de acero de color cobre busca confundirse con los troncos.

El campo revela que los árboles no solo molestan a los especuladores. También a muchos de quienes lo trabajan a diario. El miedo a los incendios o la molestia de recoger la pinaza les parece suficiente para talar lo que sus abuelos sembraron. No puede verse como una decisión personal lo que provocará erosión y calentamiento. Edificios como este contribuyen a recordarlo.

Anatxu Zabalbeascoa – Barcelona – 15/01/2011  El País foto. Jordi Bernadó